Bogomtale: Invalido – på et ögonblick förändras allt

Stort set samtidig med svenske Yasmin Jungestedts udgivelse af sin bog ”Yasmin – När livet störtdök”, udkom hendes landsmand, Christian Wass med sin historie om sit - ligeledes skæbnesvangre - hovedspring fra en badebro. Han var en ung fyr på vej til at læse til civiløkonom efter sommerferien, da uheldet skete … og alt blev forandret.

Det skete i sommeren 1992, og 19 år senere tog han fat på at skrive om sin hårdtprøvede rejse frem til et godt liv med kone og børn, uddannelse og arbejde.

Christian Wass går kronologisk til værks, startende med en prolog, hvor han lige er vågnet på hospitalet. ”Det är som att befinna sig i en alternativ verklighet med alla dessa slangar, apparater och oroliga ansikten. Trots att jag inte kan röra mig, känner jag ett märkligt lugn (…) Tänker att det som händer just nu inte är på riktigt. Att det bara är en väldigt detaljerad dröm, jag snart kommer att vakna upp ifrån”. Christian er blevet tetraplegiker med brud på C5. Og det er ingen drøm.

Turen er lang, meget lang. Gennem detaljerede beskrivelser af de små og store nederlag og sejre delagtiggøres man som læser i hans sinds seismografiske bevægelser. Han går grundigt til værks; først på side 100 er han kommet ud fra hospitalet og skal videre på rehabilitering. Men han skriver godt - hans sprog har litterær kvalitet - så man tilgiver ham meget.

Rent stilistisk gør han det sådan, at den kronologiske fortælling iblandes små tilbageblik på hans livshistorie før han brækkede halsen. Men det centrale tema drejer sig om at komme i gang igen. Om at sejre over skæbnens voldsomme slag. Og det gør han. Selvfølgelig, fristes man til at sige. Fra at være en ung mand, hvis liv er fyldt med fester, venner, fuldskab og piger, får han en ”time out” på en del år, før han har opfundet sig selv på ny; har skabt en ny Christian, som han har sagt i et interview, og er på banen igen med fester, venner, fuldskab og piger, og ikke mindst færdiggørelsen af en uddannelse. Og han finder sin kvinde og er i dag far til to.

Når det blæser op til storm, bygger en del læhegn, andre bygger vindmøller. Dette lille ordsprog får Christian på et tidspunkt i rehabiliteringsforløbet af sin sagsbehandler. Det, maner ham, får ham til at rette ryggen, når det er allersværest. Det føles livgivende at få et inspirerende kompliment. Denne sentens sammenholder han med en oplevelse, der fik en prås til at gå op for ham: En dag på vej til arbejde taber han sin mappe fra skødet ned på fortovet. I samme sekund bukker to mennesker uafhængigt af hinanden sig ned for at samle den op. Konklusion: Folk vil gerne hjælpe, så det er ok at bede om hjælp.

Det er disse to arkimediske punkter - turde bede om hjælp og give komplimenter – Christian bruger som løftestænger i sin foredragsvirksomhed. Efter en del år i aktiemægler-branchen sagde han sit job op. Han er nu en flittigt brugt forelæser og inspirator, - en forandringsproff, som han kalder sig selv på sin hjemmeside - og der er bud efter ham både i Sverige og Norge.

Hele den forandringsproces, han har været igennem sammenholdt med de udfordringer, han også fandt i arbejdslivet, ser han i samme perspektiv. Det handler om den rette attitude til udfordringerne i en forandringstid, uanset hvad disse udfordringer måtte være. Og de gode guldkorn ligger i at bede om hjælp og at give komplimenter, for derved stimulerer man den iboende kraft og styrke, som vi alle bærer på, er hans grundsætning.

Christian Wass’s bog har uden tvivl været et must for ham at skrive. De 369 sider er en lang vej at følges med ham. Nogle steder dykker han ned i de mindste detaljer, andre steder findes der lukkede døre. Hans seksuelle liv er således et lukket kapitel, - det bliver stort set ikke nævnt med et ord. Men at få hele sin rejse skrevet ned, formuleret og defineret har uden tvivl fået kortlagt forandringens anatomi og givet ham gode kort til hans foredragsvirksomhed.

”Invalido – på ett ögonblick förändrades allt”, Christian Wass, 369 s., 2012, Hoi Förlag. Find info på: christianwass.se