Minibus

I Danmark er biler belagt med en høj registreringsafgift. Fritaget for afgift er imidlertid busser til særlige formål. Din minibus kan blive fritaget for registreringsafgift, hvis du er berettiget til billån og er permanent kørestolsbruger. Reglerne er især relevante for brugere af el-kørestol, men også manuelle kørestole – såvel børn som voksne.

I en konkret sag i Landsskatteretten er det afgjort, at en person, der har en gangdistance på op til 50 meter og til dagligt bruger minicrosser til indkøb og på arbejde, skal betragtes som kørestolsbruger.

Betingelsen for, at en konkret bilmodel kan blive fritaget for registreringsafgift er, at den oprindeligt er konstrueret til mindst 10 personer inkl. føreren. Sædeantallet kan du reducere efter behov, men bilen skal i hvert enkelt tilfælde godkendes af SKAT, inden bilen indregistreres. Den bliver altid udstyret med gule nummerplader, og du kan køre den med almindeligt kørekort.

Det er ikke tilladt at fjerne bilens sæder af andre årsager end af hensyn til dit handicap. Eksempelvis vil en indretning, der mere tager sigte på ophold og måske overnatning i bussen, ikke kunne accepteres.

I øjeblikket er følgende minibusser fritaget for registreringsafgift til kørestolsbrugere: VW Caravelle og Multivan, Mercedes Sprinter, Vito og Viano, Renault Trafic, Opel Vivaro og Movano, Ford Transit, Citröen Jumper og Fiat Ducato.

Tal med din bilindretter eller SKAT om, hvilke bilmodeller der er fritaget for registreringsafgift, før du køber bil.

Seks år gamle afgiftsfrie minibusser står generelt i lav kurs. Enten skal bilen udstyres med det oprindelige antal sæder, køres med stort kørekort og belægges med 60% i registreringsafgift af bilens markedspris (inkl. moms) fratrukket 12.100 kr. Eller også skal bilen videresælges med reduceret sædeantal til almindeligt brug, hvor køberen skal betale 105 % af 5.100 kr. og 180 % af resten af markedsprisen. Markedsprisen er lig med den afgiftspligtige værdi, som fastsættes af SKAT.

Endelig har du mulighed for at sælge bilen til en anden kørestolsbruger, der er berettiget til billån, så den tjener samme formål. Eller til et plejehjem eller en plejehjemslignende institution, der kan få indregistreret biler uden afgift. Ved enhver form for salg skal bilen synes til det nye formål i en synshal.

Bortset fra disse tekniske og økonomiske forhold ved en minibus, skal du huske på, at brændstofforbruget og forsikringspræmien er væsentlig højere end for en personbil.

Bevilling

Genbevilling