Bevilling

Støtten består som udgangspunkt i et lån, hvis du er berettiget til bil efter servicelovens § 114.

Lånet ydes med et beløb, der svarer til prisen på den billigst egnede bil (med leveringsomkostninger) efter en individuel faglig vurdering. Hvis den billigst egnede bil koster mindre end 171.000 kr. (2013), vil lånet blive fordelt i en afdragspligtig og en afdragsfri del.

Den afdragspligtige del af lånet skal afdrages over 72 måneder. Som udgangspunkt skal du afdrage halvdelen af billånet – altså normalt op til 85.500 kr. = 1.188 kr. om måneden. Den afdragsfrie del nedskrives tilsvarende over 72 måneder.

Hvis den billigst egnede bil koster mere end 171.000 kr., vil det beløb, der overstiger de 171.000 kr. altid være afdragsfrit og blive nedskrevet som omtalt ovenfor. Det forudsætter, at din funktionsnedsættelse kræver indretninger i en større og dyrere bil, eller den er nødvendig for at klare ind- og udstigning. Det kan også være fordi, du har behov for at medbringe hjælpemidler.

Skal du bruge en bil med automatgear, skal det være den billigst egnede. Lånet vil så udgøre et beløb på bilens pris minus det tilskud, der ydes til automatgear = 23.764 kr. (2013)

Du vil også få tilskud til den efterfølgende særlige indretning, som er fundet nødvendigt for dig.

Du vil altid kunne vælge en anden bil. Den skal bare være egnet til dig. Hvis den er billigere, vil lånet også blive dét billigere. Men er den dyrere, skal du selv betale bilens merpris.

Hvis du vælger en dyrere bil med indretninger, der ellers skulle eftermonteres, vil du ikke kunne få tilskuddet til disse overført til lånet. Kommunen bør dog altid have vurderet den billigste løsning i forhold til den samlede pris for bil og indretning.

Med en bevilling på handicapbil skal du ikke betale 1.180 kr. for nummerplader, medmindre du ønsker de såkaldte ’ønskeplader’. Leveringsomkostningerne er derfor normalt 2.500 kr. for en personbil.