Arbejdsliv: Skånejob i Netto

Nettomand på hjul

En Nettomedarbejder i kørestol er et særsyn. Faktisk findes der kun en i landet, og det er i Ry i Østjylland, hvor 41-årige Flemming Johnsen er ansat i et skånejob.
- Jeg vil blive her, til jeg ikke kan mere.

Tekst: Anne-Dorte Boa Kock

Dagen før Flemming Johnsens 19 års fødselsdag går det galt. Han fejltolker et blinkende signal fra en bus og cykler med høj fart ind i bussens bagende.
- Jeg var med det samme klar over, at det var helt galt. Jeg lå på asfalten og kunne ikke mærke mine ben.

I respirator

Flemming Johnsen kommer ikke til at fejre sin fødselsdag. Han er i koma. Den unge østjyde ligger i respirator i en uge med brækkede ryghvirvler og beskadiget rygmarv.
- Det var værst for mine forældre at få beskeden om, at jeg aldrig kom til at gå igen. Nok værst for min far, som er landmand. Jeg har altid hjulpet til hjemme på gården med fysisk arbejde – så det var svært for min far pludselig at have en handicappet søn i kørestol.

En fighter

Flemming Johnsen er gennem det næste halve år til genoptræning på Paraplegifunktionen i Viborg (i dag Vestdansk Center for Rygmarvsskadede).
- Jeg er typen, der godt kan lide at bestille noget – så jeg ville bare gerne ud at finde et arbejde hurtigst muligt. Og jeg har den grundindstilling, at mit handicap ikke skal stå i vejen for, at jeg kan udføre et stykke arbejde. Jeg er en fighter, og jeg er ikke bange for at gå direkte til en virksomhed og vise, hvem jeg er.

I skånejob

Flemming Johnsens fighterånd viser sig at give bonus. Den 41-årige østjyde har stort set været i arbejde alle årene siden ulykken. Og arbejdsopgaverne spænder vidt.
- Jeg har lavet alt lige fra at samle lamper til at klippe pyntegrønt og være pædagogmedhjælper i en børnehave, fortæller Flemming Johnsen og fortsætter:
- Men mit bedste job til dato er nok her i Netto, siger han og smiler.
- Jeg føler lidt, at jeg er brudt igennem muren. Dansk Supermarked har ellers været lukket land for mennesker med handicap, og jeg har fået afslag på afslag. Men på et tidspunkt, hvor jeg boede i Them, havde jeg en genbo, som bestyrer Netto i Ry. Ham gik jeg til, og først så han lidt skeptisk ud. Men i dag tror jeg, at han er ret godt tilfreds med, at han ansatte mig i et skånejob, siger Flemming Johnsen og griner.

Grønt lys

Flemming Johnsens chef kontaktede ledergruppen i Netto, og de gav grønt lys for at tage Flemming i praktik i halvanden uge.
- Her var der en gut, der ville noget. Flemming knokler bare på, og det er ofte kollegerne, der må sige: ”Pas nu på, du ikke overanstrenger dig,” til ham, fortæller Ivan Sørensen, der er butikschef i Netto i Ry.
- For umiddelbart tænkte jeg, ”Hvad skal en mand i kørestol lave i en Netto-butik?”. Men jeg måtte revurdere mine forbehold, for der er stort set ikke det, som Flemming ikke kan. Han kan selvfølgelig ikke nå at lægge varer på de to øverste hylder, men så tager han de to nederste. Det handler jo bare om at tilrettelægge arbejdet efter omstændighederne.

En glad medarbejder

Flemming Johnsen er ansat i et skånejob og arbejder 15 timer om ugen. Han er så tilfreds med sit arbejde, at han ikke kunne tænke sig noget andet.
- Jeg vil blive her, til jeg ikke kan mere. Det er selvfølgelig hårdt for fysikken. Jeg løfter meget, og min fysioterapeut advarer mig igen og igen: ”Det går ikke Flemming – du skal passe på dig selv!” Men jeg er altså ikke typen, der gider at ligge hjemme på sofaen. Jeg vil ud at møde mennesker og arbejde – sådan er det bare.

Artiklen har været bragt i Fleksicurity – magasin om det rummelige arbejdsmarked, nr. 24, 2013.