Arbejdsliv: Idémageren fra Silkeborg

Jes Klein fra Silkeborg har altid en ide i ærmet. Og den kommer som oftest af et stort ønske om at gøre livet lettere for andre kørestolsbrugere. Ideer, der trækker på egne erfaringer fra et langt liv i kørestol. Med en mangeårig karriere bag sig som udvikler og sælger af kørestole, har Jes nu også kastet sig over bådebyggeri og stiftet Klein Ponton Boats sammen med sin svoger.

Tekst: Birgitte Bjørkman

Det er en solrig septemberdag, og jeg skal mødes med 56-årige Jes Klein ved Gudenåcentralen ved Tange Sø. Her vil Jes vise mig Danmarks første soldrevne pontonbåd fuldt tilgængelig for gæster i kørestol. Båden er udviklet og leveret af Klein Ponton Boats, som Jes er medejer af, og han er tydeligt stolt. Forståeligt, for båden giver kørestolsbrugere mulighed for at tage på tursejlads og opleve den smukke natur ved Tange Sø.
- Det er det, som jeg brænder for, og der er ingen andre, der har det fokus. Det er den ide, som jeg gerne vil sælge, fortæller Jes, da vi sidder på landgangsbroen, hvor båden er lagt til, og skuer ud over søen.
Og som alt andet, Jes har beskæftiget sig med, er det ideen om at nedbryde barriere, der har været Jes’ fokus, siden han blev rygmarvsskadet og havnede i en kørestol.

Fra kogleplukker til kørestol

Vi skal tilbage til 1985. Jes er 24 år og nyuddannet blikkenslager og rørlægger. Men for den unge midtjyde trækker eventyret, og det finder han i jobbet som kogleplukker for Statsskovene. Udsynet er stort fra de høje grantræer, men eventyret slutter brat. En dag mister Jes grebet og falder ni meter ned og rammer jorden. Han brækker ryggen og ender i en kørestol.
Men Jes mister ikke sin lyst til livet.
- Mens jeg var indlagt på Hald Ege (Vestdansk Center for Rygmarvskade, red.) lovede jeg mig selv: ”Hvis jeg kan overleve det her, kan jeg klare alt!”.
Og det har Jes. Også efter at han gik ned med stress sidste år. Kroppen sagde ganske enkelt stop efter mange års hårdt arbejdsliv, og efter en indlæggelse besluttede Jes at stoppe op og revurdere sit arbejdsliv.
Men de mange år, der er gået forud som udvikler og sælger af kørestole har været en drøm for Jes.
- Jeg har gjort en forskel for mange kørestolsbrugere, og det er jeg lidt stolt af.

Det kan gøres bedre

Det er i datidens kørestole, at Jes finder sin mission.
- Jeg sagde til mig selv: ”Det kan gøres bedre. Og hvis ikke det findes, så laver jeg det!”
Og det gør Jes. Han stifter Kørestolseksperten i 1987 sammen med en anden rygmarvsskadet, som han møder under sin genoptræning, og sammen udvikler de Danmarks første aktive kørestol og senere første håndcykel. Siden har Jes været ansat eller medejer i en række kørestolsfirmaer, senest Wolturnus, hvor han har været med til at udvikle kørestole, el-stole, sportsstole og håndcykler. Det er blevet til en lang og spændende karriere, og mange patienter på Vestdansk Center for Rygmarvsskade og medlemmer af RYK har undervejs stiftet bekendtskab med Jes, der stadig giver et råd med på vejen. For som han siger:
- Jeg kan slet ikke lade være. Hvis jeg ser, at en siddestilling eller en indstilling af kørestolen kan gøres anderledes og bedre, så holder jeg ikke min mund.
Og det er blevet til mange år i kørestolsbranchen.

Ny mission

I dag har Jes fundet en ny mission. Fra innovation af kørestole og håndcykler har han kastet sig over specialbyggede både. Men missionen er den samme: At forandre betingelserne for kørestolsbrugere, så livet bliver lettere og lidt sjovere.
- Jeg har altid elsket at sejle og opleve friheden på vandet. Den oplevelse vil jeg gerne dele med andre, fortæller Jes begejstret.
Jes har sammen med sin svoger Jens Seier Klein skudt en større sum af egne midler i projektet uden sikkerhed for, om de kommer tilbage.
- Bådefirmaet kan jeg ikke leve af, men man må turde risikere, fortæller Jes, der dog har droppet værkstedet længere oppe i byen.
- Det blev for dyrt at producere alle dele til båden herhjemme, så nu får vi dem produceret i Polen.
Jes håber, at flere naturforeninger vil gøre det samme som man har gjort her ved Tange Sø.
- Der er så mange dejlige naturområder i Danmark med søer, åer og fjorde, hvor det vil være oplagt at investere i en soldreven pontonbåd til brug for tursejlads, fortæller Jes og tilføjer:
- Naturligvis designet og indrettet, så kørestolsbrugere nemt kan køre ombord.

Vi kører fra Tange Sø og vender snuden mod Silkeborg. Jes har lovet mig en sejltur på hans egen pontonbåd, der ligger til i hans forhave, der strækker ned mod Silkeborg Sø. Vi kommer nemt ombord via en rampe og placerer os på det store, plane trædæk. Jes bag rattet, hvorfra han navigerer ud på søen.
- Den her båd sejler med motor, fortæller Jes og nævner, at det i øvrigt er den båd, som man kunne se på Health and Rehabmessen i maj i København.
- Jeg er glad for, at vi nåede at komme på messen, fortæller Jes, der også ser et marked for mindre, private pontonbåde tilpasset kørestolsbrugere.
- Jeg håber at kunne være med til at vise andre i kørestol, hvor fedt det er at sejle og opleve den frihed, som det giver.

Hele sommeren har Jes selv nydt at sejle på søen med venner og familie. Og gasgrillen er med ombord.
- Så spiser vi ofte aftensmaden på båden, fortæller Jes, der denne aften, som er lidt kølig, blot har valgt at tage en flaske rosévin med på vores sejltur.
Og mens vi nyder vinen i glasset, styrer Jes båden behændigt rundt på Silkeborg Sø, mens den sene eftermiddagssol luner på en solrig septemberdag.

BOKS:

Tange Sø Turbåd

Den syv meter lange, el-drevne pontonbåd, der er udviklet af Klein Ponton Boats og sejler på Tange Sø, er tilgængelig for gæster i kørestol. Båden kan medtage 12 personer, heraf fire i kørestol. Båden kan lægge til ved tre landgangsbroer, der også er tilgængelige. Bådens fremdrift sikres af solceller på taget, og taget kan hæves og sænkes, så båden kan passere lave broer over søen. Fra førersædet styres bådens baghængte 20 HK elmotor og i front er placeret en hjælpemotor. Fra maj 2017 kan båden lejes uden skipper til en pris pr. dag (seks timer) på 1.500 kr. eller til en timepris på 300 kr. Kontakt info@tangesolbaad.dk for mere information.

BOKS:

Kørestolsfirma genopstået

På Health og Rehabmessen kunne man også finde Jes med det genopståede firma Kørestolseksperten.
- Jamen, jeg er slet ikke færdig med salg af kørestole. Så jeg pudsede det gamle navn af, og skæbnen ville, at jeg på Vestdansk Center for Rygmarvsskade stødte ind i en gammel sengekammerat fra min indlæggelse i 1984, fortæller den altid ivrige idemager med stor entusiasme.
- Det ene ord tog det andet, fortæller Jes om mødet, og sammen driver han nu firmaet med HP, som Jes kalder sin makker, Hans Peter Østergaard, der er ingeniør og har spillet kørestolsbasket i USA gennem mange år.
- Vi er et godt team - vi ved begge, hvor ”stolen trykker”, og den viden, jeg har opbygget gennem mange år, skal ikke gå til spilde.
Firmaet yder endnu kun service og salg i Jylland, men Jes håber, at de snart kan dække hele landet. Indtil videre har firmaet base i HPs garage.
- Her står vores produkter, der tæller både tyske stole fra Proactiv, amerikanske stole fra Per4max, polske stole fra GTM, den finske el-stol Chasswheel Four X samt luftpuden ROHO fra Permobil, som vi er blevet underforhandler af.

Og Jes bedyrer:

- Det er hårdt og som at starte helt forfra.