AlterG løbebånd

Fra ingen gangfunktion til trapperne på Stevns Klint

På Rehabmessen sidste år mødte jeg fysioterapeut Mark Abildhauge. Med én sine patienter, Michael Jodehl, der er inkomplet tetraplegiker, demonstrerede han det revolutionerende løbebånd AlterG.
Michaels historie, som jeg kort blev præsenteret for på messen, blev anledning til et møde med Mark og Michael på FysioDanmark A-fys i Solrød, som Mark er medejer af, og hvor Michael har trænet siden 2003.

Tekst: Birgitte Bjørkman

FysioDanmark A-Fys er en ikke helt vanlig fysioterapiklinik. Med sine 1.600 nyindrettede m2 kan klinikken, der mere ligner et moderne fitnesscenter, tilbyde behandling og træning i en behagelig atmosfære. Fysioterapeut Mark Abildhauge viser mig rundt, og jeg er imponeret over klinikkens omfattende træningsudstyr.
- Vi ønsker at være på forkant med udviklingen, både når det gælder faglig viden og når det gælder træningsmaskiner, fortæller Mark.
Én af de brugere, der kommer her, er Michael Jodehl fra Rødvig Stevns. Michael er inkomplet tetraplegiker og træner i de maskiner, som er tilgængelige for kørestolsbrugere. Og dem er der mange af. Mark viser mig, hvordan maskinerne kan indstilles til både gående og siddende brugere.
- Vi deler ikke vores brugere op. Her træner både rask-brugere og brugere, der har en vederlagsfri ordning. Det giver en god atmosfære, fortæller Mark.
Klinikken har desuden 14 behandlingsrum, et spinninglokale og tre større lokaler til holdtræning.

Rumfartsteknologi

Efter den korte rundvisning støder Michael til os. Jeg er blevet lovet en demonstration og snak om Michaels gangtræning i det, der mest af alt ligner rumudstyr. Og det er da heller ikke helt forkert, for AlterG er skabt på baggrund af NASAs rumfartsprogram, der tilbage i 90’erne udviklede et løbebånd med kunstig tyngdekraft for at afhjælpe, at astronauterne fik knogleskørhed. Den teknologi er siden vendt på hovedet og resultatet er et løbebånd, der i stedet reducerer kropstyngden ned til 20 %. Og det er det, der gør det muligt for Michael at gå i hastigt tempo i AlterG. FysioDanmark A-Fys har haft Alter G på prøve siden foråret sidste år, og lige siden har Michael trænet i den. Og det har betydet store fremskridt.
- Første gang var en helt vildt fantastisk følelse, fortæller Michael, der træner i AlterG to gange om ugen.
- Jeg tager 10 – 12 minutters rask gang, hvoraf de sidste tre minutter er løb. Mere kan jeg ikke klare. Så er jeg helt brugt, fortæller Michael.
Vi er kommet ind i det rum, hvor AlterG står, og Mark hjælper Michael med at få et par stramme shorts på, inden han hjælpes ind i noget, der ligner en plastikboble. Buksen bliver lynet til boblen og der pumpes luft ind, så Michaels underkrop næsten bliver vægtløs. Løbebåndet sættes i gang, og Mark lader Michael sætte tempoet. Men Mark presser ham gerne til at yde mere og noterer højt: ”4 km/t, 5 km/t, 6 km/t, 7 km/t … ”
I AlterG kan Michael nå op på en hastighed på 10 km/t, og han er altid ivrig efter at slå sin egen rekord.
- Det inspirerer også mig, fortæller Mark, der er tydeligt begejstret over Michaels fremskridt.
De 10 minutter er gået, og Michael kan knapt stå på benene, da Mark hjælper ham ud af AlterG. Men stædigheden slipper Michael ikke på trods af træthed og spasmer. Han er koncentreret, da han læner sig forsigtigt forover, mens han holder balancen og går ned i knæ for derefter at sætte sig i sin kørestol.
- Det summer i mine ben og hæle, men det er en god fornemmelse, fortæller Michael tilfreds efter indsatsen på løbebåndet, mens han lader Mark hjælpe ham ud af de stramme shorts.
Michael tilføjer med et smil:
- Jeg blev udskrevet med Baklofen for at dæmpe mine spasmer. I dag er min spasticitet blevet mindre, og jeg tager ikke længere medicin.

Langt længere end de turde håbe

Michael var 24 år, da han i marts 2001 mistede bevidstheden under et gymnastisk spring og i faldet knuste femte nakkehvirvel. 14 måneder senere blev Michael udskrevet fra Klinik for Rygmarvsskader i en kørestol.
- Lægerne mente ikke, at jeg kunne opnå at få en gangfunktion, fortæller Michael og fortsætter:
- Men det kunne jeg ikke forlige mig med.
Michaels rygmarvsskade er inkomplet, og allerede under sin indlæggelse i Hornbæk nærede han håb om at komme op og gå igen.
- Men i de 14 måneder, hvor jeg var indlagt på Hornbæk, var det kun min overkrop, der blev trænet.
Året efter udskrivelsen startede Michael hos A-fys. Det er i dag 13 år siden.
- Da Michael kom ind på klinikken for første gang, så jeg en tynd og afpillet mand i kørestol, der stillede mig spørgsmålet: ”Hvad kan du gøre for mig?”  Michael kunne ikke løfte sine ben, og jeg måtte fortælle ham, at jeg ikke vidste, hvor langt vi kunne nå.
I de første mange år kom Michael fire-fem gange ugentligt på klinikken. Gangtræningen var med Mark stående bag Michael - skridt for skridt.
- Dengang havde klinikken ikke udstyr til gangtræning for én som Michael. I mere end 10 år har jeg stået bag Michael og støttet ham, så han ikke faldt, fortæller Mark, der også vovede at sætte Michael på et løbebånd i lav hastighed med ham selv stående bag.
- For mig er Michael ikke bare et personnummer. Det er vigtigt, at der er et samspil mellem terapeut og patient, hvor man bl.a. forventningsafstemmer mål for træningen.
- Michael er stædig, og når jeg kan mærke, at der er et drive, så skal jeg jo ikke være den, der stopper det, fortæller Mark, der er nået langt længere med Michael, end hvad han og Michael havde turde håbe dengang for 13 år siden.
I dag benyttes klinikkens nyerhvervelser: AlterG samt Ergo Trainer, som er et vægtaflastningssystem til brug for gangtræning.
- Nu er gang- og balancetræning med Michael blevet meget nemmere og langt mere effektiv, fortæller Mark.

Fra toppen af Stevns Klint

Efter mange års hård træning satte Michael sig et mål. Han ville gå ned ad de 103 trin fra toppen af Stevns Klint. Gangtræning blev udvidet med træning på trapper, og i juni 2015 lykkedes det efter mange måneders målrettet træningsindsats. Sammen med Mark gik Michael ned fra toppen af Stevns Klint. Lidt af en bedrift af et menneske, der har fået at vide, at han aldrig vil komme til at gå. Den dag på klinten blev en kæmpe sejr for Michael.
- Det har været en kæmpe rejse fra jeg blev udskrevet fra Klinik for Rygmarvsskader for snart 17 år siden, fortæller Michael og indskyder:
- På Hornbæk kaldte de mig ”Jojo”. Jeg sov vist det meste af tiden, og blev derfor liftet op og ned - fra seng til stol, fra stol til seng - flere gange om dagen.
Svært at forstå, når man ser Michael i dag. Målrettet og fast besluttet på at nå længere endnu.
Og det er ikke kun på klinikken, Michael træner. Han træner også hjemme.
- Alt jeg kan gøre er træning. Fx når jeg stabler træpiller til fyret, fortæller Michael, der bor i hus i Rødvig Stevns sammen med sin kone og deres to døtre på to og fem år.
Til daglig er Michael ansat i et 20 timers fleksjob på en folkeskole, hvor han vedligeholder og klargør skolens AV udstyr.
- Den nedsatte tid gør det muligt for mig at få tid til min ugentlige træningsdage.
At træningen er vigtig, er man ikke i tvivl om, når man snakker med Michael, som var meget idrætsaktiv, inden han pådrog sig sin rygmarvsskade.
- Jeg har altid godt kunnet lide at være aktiv og holde mig fit. Jeg får nærmest et adrenalinboost, når jeg har trænet. Og det er fedt. Ellers ville jeg bare blive sløv igen. Og man taber lynhurtigt færdigheder, hvis man holder pauser. Det handler om at holde sig i gang, og så giver det en forøget livsglæde.
På spørgsmålet, om Michael tror, at han vil kunne slippe kørestolen, svarer han:
- Nej, det er også vigtigt, at jeg aflaster og prioriterer kræfterne. Så jeg vil stadig stadig benytte kørestol i dagligdagen.

For Michael handler det om at flytte grænser og sætte nye mål. Og næste mål er at gå på trapper uden gelænder, Så nu handler det ikke bare om styrketræning, men også at have fokus på balancen.
- Man kan altid blive bedre, fortæller den stædige stevnsbo, og det synes at være hans mantra. Og i Mark har Michael Jodehl fundet en fysioterapeut, der er med på at gå hele vejen.

Se Michael gå i AlterG: youtube.com/watch?v=pVFTEVjioD4

FysioDanmark A-Fys i Solrød er blandt de første herhjemme, der tilbyder træning i det revolutionerende løbebånd AlterG. Det er endnu kun på prøve, men Mark Abildhauge håber på, at klinikken kan finde en fond, som vil hjælpe med investeringen.

FAKTA

AlterG er et løbebånd, hvor personens kropstyngde reduceres ved at pumpe luft ind i et tætsluttende kammer fra livet og ned. Personen har et par neoprene shorts på, der lynes fast til åbningen i kammeret, der ligner en pose. Derefter pumpes luft ind i kammeret, så der overføres en løftende kraft til kroppen. Kropsvægten kan reduceres helt ned til 20 % eller mere præcist: Den opadgående kraft kan bære op til 80 % af kropsvægten. Løbebåndet giver mulighed for gang- og løbetræning samt balancetræning uden personstøtte eller ophæng i sele og med fuld bevægelighed i hoften. Tempo og belastning er computerstyret og justeres præcist på sekunder.