Alle skønne kvinder elsker skønne sko

Tekst Ulla Henze
 
Jeg mødte Mette en dag efter, at jeg havde fået et nyt kontor - eller showroom, som man kalder det. Jeg laver sko, og jeg har en lille fabrik i Fuzhou, som hedder WomenPowerFactory, samt et showroom i et kontorfællesskab i Valby. I et andet lokale, i et andet firma, arbejder Mette. En dag sad vi ved vores frokost og fik en snak om sko.
 
Alle kvinder kan lide sko. Men nogle kvinder har ikke har så mange at vælge mellem, fordi de har problemer med deres fødder. En af dem er Mette. Hun fortalte, mig, at hun er rygmarvsskadet og næsten ingen sko passer på grund af hendes hævede fødder. Det var hun ked af. Hun ønskede at hun kunne købe moderne sko, som passer til det tøj, hun har på. Mette fortalte, at hun havde prøvet at få syet sko. Men hun kunne ikke få dem, hun gerne vil have. Hun savnede, at specialsyede sko også kunne være smarte og feminine.
 
Jeg sagde ja til at lave et par til hende på min fabrik. Jeg tog en afstøbning af hendes fødder, på læstefabrikken fik jeg lavet læstene, og jeg tegnede nogle sko, som jeg synes, passer til Mette. Skoene har jeg kaldt d’Artagnan, inspireret af Musketerstilen.
 
Mette blev glad for resultatet. Hun fortalte mig, at hun havde været sammen med en stylist i en anden anledning og pludselig sagde stylisten: ”seje sko …”. Jeg er selv blevet så glad for skoene, at vi puttede dem ind i vores kollektion og laver dem i str. 35-43.
 
Mettes fødder er meget forskellige. På det første par sko blev den ene sko nærmest firkantet og den anden sko ret spids. Sådan så hendes læste ud, og vi turde ikke ændre på dem, før vi så skoene færdige og havde prøvet dem. Herefter kunne vi jævne lidt ud på det hele, så de så mere ens ud. Først efter vi havde syet det tredje par, var skoene, som de skulle være. Og der var mange ting, vi skulle lære undervejs. Bl.a. hvordan vi med små, smarte detaljer i designet kan forandre det visuelle udtryk. Sløjfen på Mettes sko er ikke designet for skoens look alene. Den har også en funktion, da den skjuler Mettes hævede fødder og deres forskellige størrelse. Nu har Mette sin egen læst, og arbejdet er blevet nemmere. Vi kan designe mange forskellige slags sko, og vi ved skoene passer, fordi læstene er prøvet af.
 
Medarbejderne på fabrikken i Fuzhou har været glade for projektet. Først syntes de, det var mærkeligt med to forskellige læste. De ved, at Mette sidder i kørestol, og at opgaven gik ud på, at Mette skulle have nogle sko, som dels ikke klemmer og laver trykmærker på fødderne og dels er moderne og stilsikre.
 
Det var Mettes første par sko i syv år, og medarbejderne blev pavestolte. De havde gjort et stykke arbejde.
 
Ulla Hentze er stifter af WomenPower-Factory. Hun er uddannet designer fra Danmarks Designerskole.